От HTML към Drupal - Защо и Как.

Drupal 8

В тази поредица от статии си поставям за цел да помогна на всички, които имат познания по HTML, CSS, PHP, JavaScript (JQuery) да се научат да създават теми за една от най-модерните системи за управление на съдържанието (CMS) - Drupal. Какво би ни дало това? На първо място ще можете да създавате сайтове, които освен, че се държат и изглеждат точно както искате, използват предимствата на една мащабно поддържана и широко използвана CMS. В някоя друга статия ще направя по-подробно представяне на възможностите на Drupal, това не е целта на настоящата статия. Статиите, които следват ще обхванат т.нар. frontend програмиране - всичко, което е свързано с визуалната среда, която вижда посетителят на сайта, който създавате. Всичко ще е с практическа насоченост и ще давам примери за всяка стъпка от процеса. За начало нека си изясним къде ще ни отведат тези стъпки, т.е. каква е крайната цел.

Създаване на тема за сайт на Drupal.

Искам да уточня, че нямам намерение да покажа писането на елементарна тема. Накрая на поредицата ще сме създали напълно професионална тема с възможности за създаване на сериозно конфигуриране от страна на потребителя на нейното поведение и външен вид. Ще създадем начална страница с куп възможности за обогатяване, ще вградим слайдер, галерия, ще се научим да създаваме блокове, които да поставяме на различни места по сайта, ще добавим елементи на анимация, паралакс секции и т.н.

В началото ще се постарая да правя съпоставка с писането на стандартен HTML-код, за да може лесно да се изясни процеса и лесно да се премине нататък. И понеже не съм привърженик на "разтягането на локуми" ще приключа с увода, а на Вас ако Ви е станало интересно можете да продължите със следващата статия, като не пропуснете да харесате моята страница във Фейсбук.